Sector Brandstoffen

Wat doen we?

De arbeiders uit de brandstoffensector rijden voornamelijk met een vrachtwagen, vaak een tankwagen. Deze mensen leveren brandstof aan huis. Zij zorgen ervoor dat je het zelfs bij vriestemperaturen aangenaam warm hebt.

Doordat je bij mensen aan huis gaat leveren, heb je ook veel klantencontact. Als chauffeur brandstoffen zit je dus geen hele dag alleen in je vrachtwagen. Klantvriendelijkheid en netheid worden dan ook van jou verwacht.

Werken binnen deze sector is afwisselend, maar ook fysiek zwaar. Het trekken aan een brandstofslang of verplaatsen van gasflessen, vragen enige fysieke kracht van je.

Wie doet het?

Om chauffeur brandstoffen te worden moet je beschikken over een rijbewijs C/CE en een geschikt ADR-attest.

Als chauffeur wordt er uiteraard van jou verwacht dat je veilig met een vrachtwagen kan rijden. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor het correct toepassen van administratieve procedures. Bij de levering van brandstoffen aan particulieren, moet je soms ook met een elektronisch betaalsysteem werken.

Hoe word je het?

In het secundair en volwassenen onderwijs kan je kiezen voor de opleiding vrachtwagenchauffeur. Bij VDAB kan je een specifieke opleiding chauffeur handel in brandstoffen volgen. Daarnaast kan je ook bij een rijschool je rijbewijs C/CE behalen.