Sector Verhuizingen, meubelbewaring en aanverwante activiteiten

DE SECTOR VERHUIZINGEN, MEUBELBEWARING EN AANVERWANTE ACTIVITEITEN

Wat doen we?

Deze sector bestaat uit verschillende gespecialiseerde activiteiten gaande van ‘klassieke’ kantoor-, privé- en fabrieksverhuizingen tot de verpakking, behandeling, opslag en installatie van alle goederen die speciale zorg vereisen. Dit zijn bijvoorbeeld nieuwe meubelen, antiek en kunstvoorwerpen, muziekinstrumenten, tentoonstellingsmateriaal, medische en/of elektronische apparatuur, … . Sommige bedrijven hebben dan ook magazijnen waar particulieren en bedrijven terechtkunnen voor tijdelijk beheer en opslag. Verhuisfirma’s kunnen nationaal, maar ook internationaal werken.

Verhuizers zijn echte stielmensen. Vakkenis, nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en snelheid zijn essentieel. Eigen aan werken in de sector is de grote variatie in werk; geen enkele verhuizing is dezelfde. Je komt in contact met de meest uiteenlopende omstandigheden, omgevingen en mensen. Een verhuisopdracht uitvoeren is dus telkens opnieuw maatwerk afleveren.

Wie doet het?

Een verhuizer begint doorgaans als verhuizer-drager te werken. De meeste verhuizer-dragers kunnen echter door ervaring en opleiding doorgroeien tot verhuizer-inpakkers. Wanneer een verhuizer-inpakker voldoende ervaring heeft opgebouwd en leidinggevende capaciteiten bezit, kan hij doorgroeien tot verhuizer-ploegbaas. Binnen de verhuissector bestaan er nog andere functies, zoals de ladderliftoperator, de chauffeur, de meubelmonteerder, de industrieel verhuizer, etc.

Een verhuizer heeft een goede fysieke conditie, werkt graag in team, maar kan ook zelfstandig werken en is flexibel ingesteld. Motivatie en leergierigheid is wat telt als je aan de slag wilt gaan binnen de verhuissector.

Hoe word je het ?

In Antwerpen kan je in het Deeltijds Beroeps Secundair Onderwijs kiezen voor de richting van verhuizer. De Centra voor Deeltijds Onderwijs die deze opleiding aanbieden, doen dit volgens het principe van alternerend leren. Je gaat twee dagen per week naar school, en drie dagen doe je werkervaring bij een verhuisbedrijf op.

 

De sector zelf organiseert instroomprojecten voor werkzoekenden, in samenwerking met de VDAB.

Weerhouden kandidaten worden door middel van een tiendaagse opleiding klaargestoomd voor de functie van verhuizer. Deze opleidingen zijn altijd gekoppeld aan tewerkstelling in de sector (via de Individuele Beroepsopleiding).

 

Meer informatie?

 

Ambassador verhuisopleidingen vzw

Huis van de Verhuis

Stroobantsstraat 48A, 1140 Evere

info@ambassador-vzw.be