Se-n-Se Chemische procestechnieken - Technisch Heilig-Hartinstituut Tessenderlo

Activiteit op de beurs

Samen met de sector Chemie laten we je graag kennismaken met de boeiende wereld van een chemische procesoperator. Aan de hand van enkele eenvoudige proefjes, gedemonstreerd door onze eigen studenten, zal je interesse voor chemie zeker gewekt worden. Leef je uit op een niet-Newtoniaanse vloeistof; zie hoe een citroen dienst kan doen als batterij; ervaar hoe een handschoen zichzelf kan opblazen.

 

Se-n-Se Chemische Procestechnieken

In Chemische Procestechnieken word je opgeleid tot procesoperator. Het werkterrein van de procesoperator is de controlekamer van de onderneming. Van hieruit wordt er toezicht gehouden op de (chemische) processen die volledig geautomatiseerd verlopen. Daarnaast ben je vaak op  het werkveld aanwezig om processen te monitoren. Je voert controles uit, neemt stalen, analyseert gegevens in het labo en je stuurt mensen aan bij het zoeken naar oplossingen of het uitvoeren van onderhoud. Door deze variatie aan taken ben je van cruciaal belang voor de veiligheid en het goede verloop van de dagelijkse werking van de onderneming.

De nadruk ligt tijdens de lessen op technische vakken zoals processturing, toegepaste mechanica en meet- en regeltechniek. Daarnaast wordt ook ruimschoots aandacht besteed aan toegepaste chemie en fysica. De taalvakken worden op een praktische manier onderwezen. Vlot rapporteren, technische handleidingen lezen, presentaties geven, … het wordt allemaal behandeld.

Voor de blokstages van 2 X 4 weken werken we samen met partners uit de industrie.

Zie je een driejarige opleiding in het hoger onderwijs niet zitten, maar wens je je toch verder te bekwamen, dan is dit mogelijk de geschikte richting voor jou.