Se-n-Se Stuur- en beveiligingstechnieken - Technisch Instituut Sint-Jozef Bilzen

PROFIEL VAN DE STUDIERICHTING

Dit SenSe-jaar sluit vooral aan op de derde graad ‘Elektrotechnieken en Industriële ICT’ maar ook op ‘Elektromechanica en Elektriciteit elektronica’ omdat het de technici met deze basisopleidingen een nog grotere waarborg voor de toekomst meegeeft. Toch worden ook gemotiveerde leerlingen die het diploma Secundair Onderwijs behaalden, bv. zij die in het BSO slaagden voor het derde jaar van de derde graad Industriële Elektriciteit, toegelaten tot dit specialisatiejaar.

✗ In deze opleiding worden de schakel- en automatiseringstechnieken via projecten behandeld. Hierbij wordt vooral gebruik gemaakt van schakelelektronica en PLC-sturingen. Ook de nieuwste aandrijftechnieken komen ruim aan bod.

✗ Ook de technische kennis van inbraak- en brandbeveiliging wordt op een praktische manier bijgebracht. Hierbij komen toegangscontrole, camerabewaking en elektronische beveiliging aan bod, rekening houdend met de reglementering en wetgeving. Het behalen van het certificaat 'Beveiligingstechnieken' is één van de hoofddoelen.

✗ Het vak domotica behandelt deze comforttechniek in al zijn deelaspecten zoals beveiliging, verlichting, verwarming en building-automation. Let op, niet alle scholen bieden dit vak aan.

TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN

Leerlingen die een Se-n-se-opleiding gevolgd hebben, kennen uiteraard grondig hun vak. Maar omdat zij de werkzaamheden kunnen voorbereiden, begeleiden, uitvoeren en evalueren, kunnen ze op de werkvloer ook instaan voor de dagelijkse planning, studiedienst en organisatie, bv. als ploegbaas of manager.